Op reis met diabetes

Met diabetes is het belangrijk om de vakantie goed voor te bereiden. Met onze tips is uw diabetes geen belemmering voor een geslaagde vakantie.


Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (191)

Een schommelende bloedglucosespiegel

Tijdens een vakantie kan het zijn dat u meer of minder dan normaal beweegt en/of eet. Bovendien kan een warm klimaat een versnelde opname van insuline veroorzaken, waardoor uw bloedglucosespiegel kan schommelen. U kunt het beste van tevoren overleggen met uw arts in welke gevallen u uw insuline of tabletten zal moeten aanpassen. Belangrijk is dat u uw bloedglucosewaarden in de gaten houdt.

Zorg ruim voor uw vertrek dat uw klachten zo goed mogelijk onder controle zijn. Ga zo nodig op controle bij uw arts.

"In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten."

Vaccinaties

Als u naar een verre bestemming gaat waar vaccinaties voor nodig zijn is het verstandig hier op tijd (minimaal 6 weken voor vertrek) advies over te vragen. De vaccinaties kunnen uw diabetes namelijk korte tijd ontregelen.

Langs de apotheek

Ga ruim voor uw vertrek langs uw apotheek voor: voldoende geneesmiddelen, een reserve-insulinepen, een geneesmiddelenpaspoort, een gevulde reisapotheek, een diabetespaspoort, evt. een speciaal koeltasje voor uw insuline en voor verre landen evt. vaccinaties en/of malariatabletten.

Producten voor insuline koeltasjes

Bekijk alle producten >

Handbagage

Neem al uw geneesmiddelen mee in uw handbagage. Zo hebt u ze altijd bij de hand en het voorkomt problemen bij het kwijtraken van de bagage. Ook kan insuline bevriezen in de bagageruimte van een vliegtuig. Insuline mag niet te koud en niet te heet worden. Bij bevriezing wordt het onwerkzaam en bij warmte verliest het langzaam zijn activiteit. Er bestaan speciale koeltasjes om insuline in te vervoeren.

Wat u verder mee moet nemen:

  • Neem een bloedsuikermeter mee en reservebatterijen. Zorg ook voor ruim voldoende teststrips en lancetten.
  • Als u insuline spuit is het verstandig een reservepen mee te nemen. Neem ook ruim voldoende naalden mee.
  • Vraag uw apotheker of arts om een medische verklaring voor het vervoer van spuiten, naalden, meter, pomp en insuline in de handbagage. Bij uw apotheek kunt u tevens terecht voor een geneesmiddelenpaspoort.
  • Neem altijd voldoende geneesmiddelen uit Nederland mee. In het buitenland kunnen ze een iets andere samenstelling hebben waardoor die voor u misschien minder geschikt zijn.

Let op uw voeten

Neem schoenen mee die goed passen en lekker zitten. Uw voeten kunnen opzwellen als het warm is. Loop niet met blote voeten, vooral niet op heet zand. Goede voetzorg is belangrijk wanneer u diabetes hebt.

Overleg met uw arts

  • Over wat te doen bij het passeren van tijdzones. Het kan zijn dat uw medicatie(schema) tijdelijk aangepast wordt.
  • Over wat te doen als u ziek wordt of diarree krijgt. Koorts en diarree kunnen diabetes namelijk ontregelen. Drink in ieder geval altijd mineraalwater uit flessen, eet geen sla of ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is. Zo kunt u al veel ellende voorkomen.

Informeer reisgenoten en neem genoeg mee

Zorg ervoor dat men altijd kan zien dat u diabetes hebt. Uw apotheek heeft een handig diabetespaspoort waarop dit in verschillende talen vermeld staat. Informeer reisgenoten wat te doen bij een ‘hypo’ (te laag suiker) of een ‘hyper’ (te veel suiker). Neem ook altijd voldoende tussendoortjes mee tijdens bijvoorbeeld excursies; het kan soms lang duren voordat er weer eten kan worden gekocht. Zorg er ook voor dat u snel opneembare suikers bij u hebt zoals Dextro of Hypiofit (dextrose-oplossing).

Producten voor snelwerkende suikers

Bekijk alle producten >